Testing og smittesporing

Mistenker du smitte? Lurer du på hva du kan gjøre for å forebygge smitte? Her får du svar på hvem som skal holde seg hjemme, når du skal kontakte helsevesenet og hvem som skal testes.

Innhold

Har du symptomer og vil testes?

Du kan bestille time for koronatest ved symptomer på koronavirus digitalt.

Bestill time for testing digitalt her:

Du kan også kontakte Frogn kommunes testsenter for å avtale tid.

Kontaktinformasjon testsenter: tlf.  957 13 000. 

Ha personnummer klart. Husk også personnummer til barn dersom de skal testes, samt navn på fastlege.

Vi ber om at dere har tålmodighet og venter i telefonkøen; det er ingen vits i å legge på for så å ringe opp igjen. Fysisk oppmøte er heller ikke mulig.

Telefontider til testsenter:

Man–fredag kl. 08.30–11.00 og 12.30–14.00

Lør–søndag kl. 11.00–12.00

Er du russ?

Vi har hatt avtale med russen om at de kan komme til testsenteret i Frogn kommune for drop-in testing hver onsdag. Vi utvider nå tilbudet til å gjelde hele uken: All russ som går på Frogn VGS eller som er bosatt i Frogn kommune kan nå komme alle dager for hurtigtest på teststasjonen ved rådhuset. De må booke seg time på forhånd via kommunens hjemmeside: https://www.frogn.kommune.no/korona/testing-og-smittesporing/

Alle som er uten symptomer, vil få hurtigtest. Hvis en tester seg fordi man har symptomer, skal man holde karantene til prøvesvar er bekreftet negativt, og det vil bli tatt vanlig test (PCR) i tillegg. Ved positiv prøve skal man isolere seg, og komme tilbake for å ta en ordinær PCR-prøve.

Når en russ uten symptomer skal booke seg time, vil spørsmålet dere ser under komme opp. Da ønsker vi russen skriver i kommentarfeltet at de er russ slik at de likevel kommer igjennom til testing.

Trenger du tolk?

Trenger du tolk i samtale med testtelefonen? Send sms med språk til tlf: 418 60041, så ringer vi deg opp med tolk i åpningstiden. Tjenesten er gratis.

Testing

Møt til avtalt tid. Ta med legitimasjon med bilde. Følg instruks på skilt, anvisning fra trafikkvakt og helsepersonell.

Testsenteret er lokalisert ved rådhuset, Rådhusveien 6, med innkjøring fra Grandeveien.

Etter gjennomført test vil du få utlevert et informasjonsskriv. Du skal være i karantene frem til testresultatet foreligger.

Svar på prøve

Det er inntil tre dagers ventetid før du får svar på testen.

Ved positiv prøve vil helsepersonell kontakte deg. Ved negativ prøve vil du finne prøvesvaret på mine siner på helsenorge.no. Om du ikke har mulighet for å logge inn på helsenorge sine sider kan du på prøvesvaret av fastlegen din.

Testsenteret gir ikke ut testsvar.

Er du nærkontakt av personer med påvist covid-19-smitte? 

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene og bør testes. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:

  • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter
  • direkte fysisk kontakt
  • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)

Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

Er du nærkontakt av personer som testes for covid-19-smitte, men som ennå ikke har fått det påvist? 

Nærkontakter eller de som kjenner/bor sammen med noen som potensielt er smittet, men som ikke har fått dette påvist, trenger ikke å melde seg til testing eller være i karantene. 

Ikke test uten symptomer!

Vårt testsenter i Frogn kommune opplever stor pågang av bekymrede innbyggere som ønsker testing - selv om de ikke egentlig har symptomer. Dette bør vi unngå.

Hvorfor? 

For det første tar vi opp kapasiteten til dem som bør testes, både ved testsenteret her i kommunen, og ved de sentrale laboratoriene. Det igjen forsinker analysene og dermed også smittesporingen der det virkelig trengs.

Testing uten symptomer kan også gi falsk trygghet. Testen er et øyeblikksbilde og forteller kun om man kan påvise SARS-CoV2 akkurat da testen ble tatt.

I tillegg er unødig testing både dyrt og kostnadskrevende; hver test koster den norske stat rundt 1000 kroner.

Hva skal jeg gjøre?

Hold avstand og vær nøye med håndhygienen – og blir du syk, da holder du deg hjemme.  

Når skal jeg testes?

Blir du syk, og får symptomer som feber, hodepine, sår hals, tap av smak og/eller luktesans el.l. – eller av annen grunn mistenker at symptomene du har skyldes covid-19 - er det viktig at du testes.

Du får som regel time dagen etter at du melder deg til vårt testsenter; ta kontakt for timebestilling på tlf. 957 13 000.

For barn under 10 år kan man se an litt ved nyoppståtte symptomer før barnet meldes til testing.

Spørsmål og svar

Jeg har fått negativt prøvesvar på koronatesten, men må teste meg igjen. Må jeg være i karantene til jeg har fått svar på test nr. 2? 

  • Det er stekt anbefalt at du er i karantene til du har fått svar på test nr. 2. 

Mer informasjon

Du finner mer informasjon her:

Flytskjema som beskriver hva du skal gjøre om du mistenker luftveisinfeksjoner, når du skal testes, når du skal i karantene og isolasjon.