Koking av drikkevann

Innhold

Kokeanbefaling av drikkevann

Dersom det kommunalte vannet er usikkert vil avdeling for Miljø, idrett og kommunalteknikk sende ut varsel om at vannet skal kokes. Det skjer hvis kommunen frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom.

Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet bør fosskoke et minutt. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.

  • Bruk dessuten kokt vann til:
  • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
  • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises
  • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
  • Isbiter
  • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
  • Tannpuss
  • Koking av mat
  • Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
  • Dusjing og karbad. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn
  • Manuell oppvask og oppvaskmaskin. Ved oppvask for hånd må oppvasken
  • skylles med kokt, varmt vann eller tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig
  • Klesvask
  • Renhold i huset

Barn bør ikke leke med vannet i hagevanningsanlegg, eller bade i
barnebasseng i perioder med kokevarsel

 

Teksten på denne siden er hentet fra hjemmesidene til Folkehelseinstituttet og Mattilsynet.

Les mer om drikkevannskvalitet.

Les mer om kommunalt drikkevann.

Har du privat vann?