Stopp forsøpling

19. november er verdens toalettdag, og dette markerer Hold Norge Rent, Norsk Vann og NITO med en nasjonal dovettkampanje.

Sanitæravfall er en av hovedkildene til marin forsøpling i Norge

10 % av Norges befolkning kaster bomullspinner i do, og mange av disse skylles etterhvert opp på våre strender både langs kysten og i innlandet langs vassdrag og innsjøer.

Når toalettene brukes som avfallsbøtte, fører dette til tette avløpsledninger, oversvømmelser, stopp i pumpestasjoner, økte rotteplager og forurensning av naturen, men det fører til også til marin forsøpling.

I Norge er vårt eget sanitæravfall en av hovedkildene til marin forsøpling, og bomullspinner er en av verstingene. Hvert år finner frivillige ryddere her til lands store mengder sanitæravfall, og et av ryddernes hyppigste funn er bomullspinner eller såkalte Q-tips.

Mange av oss mangler dessverre dovett og bruker fortsatt toalettet som avfallsbøtte, og de fleste er nok ikke klar over konsekvensene.

- Vi må vise mer dovett her til lands. Det er kun tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Alt annet søppel som oppstår på badet skal håndteres som avfall, sier direktør for Norsk Vann, Toril Hofshagen.

Q-tips, våtservietter, bomullsdotter, tanntråd, engangshøvler, kondomer, tamponger og alt annet søppel som oppstår på badet er avfall og skal håndteres som avfall. Ingenting skal kastes i toalettet.

- I kampen mot marin forsøpling må vi feie for egen dør, og et viktig steg på veien er å ikke kaste avfall i toalettet. Løsningen er enkel. Bruk avfallsbøtte på badet, oppfordrer daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen.

Matrester og fett skal heller ikke kastes i do. Dette tiltrekker seg rotter.

Se holdnorgerent.no/dovett for mer informasjon.