Skulpturgave avdukes 6. juni

6. juni ønskes små og store i Frogn velkommen til minikurs i hjerte-og lungeredning i Badeparken og offisiell avduking av skulpturgaven fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Programmet starter kl. 13.00 med et minikurs der elever fra Heer og Drøbak skoles sjette trinn – og alle som ønsker det, får opplæring av hjerte-og lungeredning med dukken mini-Anne.

– Det vil også bli anledning til å lære mer om 113-appen vår, Livsviktig tid går tapt fordi nødsentralen sliter med å spore opp pasientene hvis de er på tur og ikke er i stand til å si nøyaktig hvor de er. Appen Hjelp 113 sender automatisk melding om hvor du er, om du ringer 110, 112 eller 113 fra appen, forteller markedssjef Erland Kroken i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Cirka kl. 13.45 blir det avduking av skulpturen «Å strekke seg sammen mot himmelen», laget av den anerkjente kunstneren Espen Dietrichson. Det blir taler ved både ordfører Odd Haktor Slåke og generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Etterpå håper vi at så mange som mulig vil være med skoleelever og oss på Drøbaks fineste gruppebilde! Vi ønsker å ta bilde av alle som strekker armene mot himmelen, slik skulpturen i Badeparken gjør, sier Erland Kroken. Oppmøtet for dette bildet er ved inngangen til Jens Moes promenade fra Biologen.

Kommunestyret i Frogn kommune ga før jul tillatelse til at jubileumsskulpturen kan plasseres i Jens Moes promenade i Drøbak. Denne gaven fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse til Frogn kommune er ifølge organisasjonen et minnesmerke og en takk for en fantastisk folkedugnad gjennom 40 år. Plasseringen er symbolsk viktig fordi lege  Jens Moe og flere ildsjeler var grunnleggeren av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og fordi den skjermede, grønne lungen ved siden av promenaden har direkte utsikt til landingsplassen for helikoptrene og sjøen der så mange liv har vært reddet.

– Vi har hatt et svært godt samarbeid med Frogn kommune, og er veldig glade for at vi nå kan få reist dette kunstverket. «Å strekke seg sammen mot himmelen» er et kunstverk vi håper alle i Drøbak vil få glede av, sier markedssjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Erland Kroken. Kunstverket er i patinert bronse som vil eldes naturlig og være i vakker harmoni med høye trær rundt og gressbakke der den kommer opp fra bakken. Plasseringen vil også gi en ekstra dimensjon til historiefortellingen gjennom Badeparken og gi rom for kontemplasjon, samt skoleklasser med den kulturelle skolesekken. Omgitt av åpent hav og himmel, vil skulpturen kunne ses fra havet og luften som en vakker, unik og berikende påminnelse om hvordan samarbeid kan redde liv.

– Dette er et verk som betyr svært mye for meg. Jeg er stolt og ydmyk. Som kunstner synes jeg dette er en fin måte å bidra på. Da jeg startet arbeidet, tenkte jeg mye på hva denne organisasjonen har betydd og betyr for hele landet. Dette er en fantastisk folkedugnad og en organisasjon som driver et livsviktig arbeid hver eneste dag, sier kunstneren Espen Dietrichson. Han er oppvokst i Arendal, utdannet ved Statens kunstakademi, bor i Oslo og er representert av Galleri Haaken på Tjuvholmen i Oslo. Han har utsmykket blant annet Våler kirke i Hedmark, er innkjøpt av en rekke store bedrifter og institusjoner og har hatt en rekke utstillinger, blant annet på Jeløy i Moss. I september avduket dronning Sonja ett av hans kunstverk, gitt av den norske stat, til den franske skolen Lycée Pierre Corneille i Rouen.

Illustrasjon av skulpturen slik den vil bli plassert ved siden av Jens Moes promenade i Badeparken i Drøbak.

Hjerte-og lungeredning med mini-Anne. Foto fra øvelse på redningsaksjon med SNLA.