Om dovett

Ikke kast søppel i do! Bæsj, tiss og dopapir er alt som skal i do. Putter du andre ting i do, kan det føre til at rørene på kommunale og private ledninger tetter seg.

Vis dovett!

Søppel i kloakken kan føre til kloakkstopp, oversvømmelse eller trøbbel for pumpene som skal lede kloakken til renseanleggene. Mange produkter løser seg ikke opp i vann før de kommer til renseanleggene. Noen ting, for eks. våtservietter, tar flere døgn før de løser seg opp, og mange ting løser seg ikke opp i det hele tatt.

Tre av tingene som tetter igjen kloakkrørene våre og lager problemer:

• Babyvåtservietter (wipes) for bleieskift: Putt den brukte våtservietten inn i den brukte bleien, pakk sammen og kast alt i restavfallet.
  • Nedspylbare våtservietter: Det finnes ingen våtservietter som vi anbefaler skal spyles ned i toalettet, selv om noen produsenter mener dette. Tester viser for eksempel at rengjøringsservietter for toalett løser seg opp veldig mye tregere sammenlignet med dopapir. Du kan risikere å tette igjen rørene dine, hvis du putter dette i do. Alle typer våtservietter skal puttes i søppelbøtta – det finnes ingen unntak!
  • Q-tips, bomullsdotter og sminkefjerning: Brukte bomullspads, sminkefjerneservietter og Q-tips må ikke kastes i toalettet.

Flytende matrester:

• Matfett skal ikke skylles i vasken eller i avløp fordi matfettet stivner i ledningsnettet. På områder hvor det er dårlig fall på ledningen kan dette føre til tilstopping på ledningsnettet.
  • Hvis du kaster matavfall i toalettet, risikerer du også å lokke rotter til kloakkledningene. Det som skaper mest problemer er hår, matrester, våtservietter, kondomer, matfett og Q-tips.

Mer informasjon ser du via linkene nedenfor: www.dovett.no www.fettvett.no

Bilde og tekst: dovett.no