Ønsker kongen til Drøbak

Nå er han i hvert fall invitert! 8. mai avdukes det nye minnesmerket for de falne under 2. verdenskrig i Frogn, og der håper Frogn kommune at kong Harald eller kronprins Haakon har anledning til å komme.

Frogn kommune sendte høytidelig brev til slottet denne uken, der vi inviterer kongen eller kronprinsen til å avduke minnesmerket, og å åpne den nye minnelunden i Badeparken.

- Dette vil knytte et historisk bånd til H.M. Kong Olavs avduking av oberst Eriksens byste i 1975, og vil bidra til å gi en verdig og symbolsk takk til våre falne, sier ordfører Odd Haktor Slåke.

Frogn kommune har i flere år arbeidet med å etablere en ny minnelund for å hedre våre falne fra den andre verdenskrig. Sentralt i den nye minnelunden vil være et nytt minnesmerke over falne fra og i Frogn. Dette vil erstatte to andre, eksisterende minnesmerker i kommunen. Det som er spesielt med det nye minnesmerket er at det vil inkludere hele 28 nye navn som ble utelatt på de andre minnesmerkene. Totalt vil 50 falne hedres på denne måten.

Det nye minnesmerket vil bli plassert i Badeparken i Drøbak som er valgt til kommunens tusenårssted. Minnesmerket vil inngå i en minnelund sammen med bysten av oberst Birger Eriksen, som ble avduket av Hans Majestet Kong Olav i 1975. Oberst Birger Eriksen var kommandant på Oscarsborg festning som 9. april 1940 senket den tyske krysseren Blücher, og som dermed gjorde det mulig for kongefamilien, stortinget og regjeringen å unngå å bli tatt til fange av de tyske angriperne. Et av ankrene fra Blücher ligger også i minnelunden, som vil bli en svært velegnet ramme for å minnes de som gav sitt liv for å verne om fred, frihet og demokrati i Norge.

Se konseptbeskrivelsen om minnelunden her