Gamle Drøbak har vært forskånet for større bybranner. Det er en viktig årsak til at byens eldre trehusmiljø fremdeles står. Da Telegrafen brant, fikk vi en påminnelse om brannfaren i et slikt bygningsmiljø. Derfor berører det både innbyggere og i forvaltningen når en brann oppstår, og tankene går til både Risør og vår egen by.
Risør og Drøbak har mange fellestrekk med tett verneverdig trehusbebyggelse. I Risør var varmesøkende kameraer en viktig årsak til at brannen ikke spredte seg. I etterkant av brannen nå i Risør minner Risantikvaren om verdiene av disse særlig verdifulle kulturmiljøene: «Den tette trehusbebyggelsen er noe av det som er særpreget for norsk arkitektur. Få europeiske land har en bebyggelse som tilsvarer den tette trehusbebyggelse vi har i Norge.» (https://www.riksantikvaren.no/siste-nytt/pressemeldinger/brannen-i-risor/?fbclid=IwAR3kB2w4q3UDlfig6WmWIJvTWX4EerU9_8ZRa3InDH4ljBStcLnpUJBAcqY)
Kommunene har et særlig ansvar for å påse at brannsikkerheten er godt ivaretatt etter lov og forskrift, og Frogn kommune følger opp dette ansvaret i vårt planverk. Tilstrekkelig slukkevannskapasitet og andre viktige tiltak vil komme til å bli lagt fram til politisk behandling som del av brannsikringsplanen for gamle Drøbak høsten 2021.
Også i Områderegulering for gamle Drøbak, som kommer til endelig behandling 15. mars 2021, ligger det inne rammer for at brannsikringstiltak skal vurderes samtidig som andre tiltak i alle plan- og byggesaker. Vi oppfordrer imidlertid alle innbyggere og huseiere til å se over elektrisk- og annet fyrings anlegg, varslere og slukningsutstyr, og vurdere å søke tilskudd til utterligere brannsikringtiltak. Les mer om dette her: https://www.riksantikvaren.no/veileder/tilskudd-til-brannsikring-av-tette-trehusomrader/
Stiftelsen UNI gir også midler til brannsikringstiltak, og man kan søke når som helst året gjennom. Les mer om dette her: http://www.stiftelsen-uni.no/
Kontakt gjerne kommunen for veiledning om hvilke brannsikringstiltak som kan være aktuelle på din eiendom.